Pans labyrint......



Denna spännande film såg vi söndags.

Året är 1944. Inbördeskriget i Spanien är över, och diktatorn Francos fascister gör sitt bästa för att utplåna de sista republikanerna. 11-åriga bokmalen Ofelia anländer med sin gravida mor till kapten Vidal, mannen som ska bli hennes styvfar. En känslokall ledare som för ett ständigt krig mot de rebellstyrkor som gömmer sig i traktens skogar, med lågt intresse varken för flickan eller sin nya fru.

En närliggande labyrint blir hennes tillflykt från det ovänliga läget där hemma. I sin hemliga förtrollade värld i labyrintens mitt möter hon en faun med tvivelaktiga planer för Ofelia och hennes lillebror som är på väg. Hon får veta att hon är reinkarnationen av en sedan länge försvunnen prinsessa, och för att återkomma till sitt palats och än en gång blir odödlig, måste hon genomgå en serie svåra uppdrag. Låt dig inte föras bakom ljuset av den Narnia-doftande premissen, Guillermo del Toros sagoberättelse är allt annat än barntillåten.

Ja, så var det betygssättningen. Jag & Christian var rörande överens om att ge Pans labyrint en stark 9:a  av 10. Den var verkligen nästan ett mästerverk, men vissa små detlajer gjorde att den inte få full pott. Dock gillade vi starkt att det här inte var någon vanlig Hollywoodproduktion, utan från en rätt så känd spansk regissör. ett extra plus i kanten var att trots att filmen utspelades i Spanien så talde inte Skådisarna engelska untan faktiskt, spanska. Det gjorde oss inte mindre sugna på att lära oss spanska  heller!

Slutligen, summa summarum är detta verkligen en film som vi rekommenderar att krypa upp i soffan med nu när höstmörkret gör sig påmint.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0