I bakartagen..........
Moccarutor, kokosrutor,Fifirutor, chokladrutor,Kärleksmums....Kärt barn har många namn i Leila´s "A piece of cake" kallas de för Kärleksmums, kanske inte helt utan anledning då dessa kakor som bakas i långpanna är himmelskt och kärleksfullt goda, men med en lite vuxnare smak en de "vanliga"
Här kommer receptet:
Kärleksmums ( 1 långpanna)
Ingredienser:
5 ekologiska ägg
4 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
5 msk kakao
2 dl vatten
300g smör
200 g grovt hackad knäckchoklad eller mörk kvalitétschoklad 70%
Chokladglasyr:
2dl vispgrädde
2 msk espressokaffe
200g finhackad mörk kvalitétschoklad 70%
2dl kokos
Sätt ugnen på 200 grader & smält smöret. Börja med att vispa ägg och socker vitt & pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål/bunke och vänd försiktigt ner i äggvispet och tillsätt sedan vattnet & smöret.
Klä en långpanna 40*35cm med bakplåtspapper och häll i smeten.
Hacka chokladen grovt och stick ner bitarna i smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 10-15 minuter, prova med en sticka , den får gäran vara lite kladdig.
Låt svalna.
Koka upp vispgrädden till glasyren, häll i espressokaffet och låt svalna något,häll i finhackad choklad och glasera kakan, strö över kokos, skär kakan i rutor.
Kan verkligen rekommendera Leila´s bok "A piece of cake" som jag ofta envisas med att nämna i baksammanhang. Har även för första gången i mitt liv lyckats med småkakor ochså,tack vare hennes suveräna recept som jag med glädje delar med mig av.
Farmors spröda småkakor
(Syltkakor)
50 kakor
Ingredienser:
5 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 1/2 dl florsocker
300g kallt smör
1/2 1 msk kallt vatten
Smaksättning:
1dl sylt av valfri sort ( i originalreceptet ska det vara lingonsylt, men jag tog jordgubbssylt,mycket godare!)
Blanda alla mjölsorterna och florsockret i en bunke. Tärna i smöret och nyp ihop till en deg, kånda inte för mycket, ska precis hållas samman.
Lägg degen i en plastpåse och låt stå i kylen i minst en timme innan du bkar kakorna.
Rulla degen till små bollar och platta sedan ut dem på en bakpappersklädd plåt. Tryck en grop med fingret i varje kaka och fyll med sylt.
Grädda kakoran i mitten av ugnen i ca. 10 minuter i 175 grader tills de fått en ljus färg.
Passade även på att göra en laddning muffins ochså.
Här kommer även det receptet för den som orkar läsa!
Det är hämtart ur "Sju sorters kakor", men med lite "småjusteringar" från min sida.
Muffins med frukt
ca. 20 stycken ,ugnstemp 200grader
Ingredienser:
125g smör
2 dl socker
2 ägg
3 msk hackade syltade apelsinskal
1dl russin (jag uteslöt dom dock!)
4 1/2 dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1 1/2 dl grädde eller mjölk
Garnering:
1 pkt gröna eller röda coctailbär.
Sätt ugnen på 200 grader,Ställ muffinsformarna på en ugnsplåt.
Rör smör och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör ner sedan detta lite i taget omväxlande med vätskan i äggvispet.
Häll smeten i formarna, stick ner ett coctailbär i varje muffin och grädda i ca. 15-20 minuter.
Lägg degen i en plastpåse och låt stå i kylen i minst en timme innan du bkar kakorna.
Rulla degen till små bollar och platta sedan ut dem på en bakpappersklädd plåt. Tryck en grop med fingret i varje kaka och fyll med sylt.
Grädda kakoran i mitten av ugnen i ca. 10 minuter i 175 grader tills de fått en ljus färg.
Passade även på att göra en laddning muffins ochså.
Här kommer även det receptet för den som orkar läsa!
Det är hämtart ur "Sju sorters kakor", men med lite "småjusteringar" från min sida.
Muffins med frukt
ca. 20 stycken ,ugnstemp 200grader
Ingredienser:
125g smör
2 dl socker
2 ägg
3 msk hackade syltade apelsinskal
1dl russin (jag uteslöt dom dock!)
4 1/2 dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1 1/2 dl grädde eller mjölk
Garnering:
1 pkt gröna eller röda coctailbär.
Sätt ugnen på 200 grader,Ställ muffinsformarna på en ugnsplåt.
Rör smör och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör ner sedan detta lite i taget omväxlande med vätskan i äggvispet.
Häll smeten i formarna, stick ner ett coctailbär i varje muffin och grädda i ca. 15-20 minuter.
Kommentarer
Postat av: Annelie
Va härligt det ser ut!!! MUMS!
Har lagt till din blogg som favorit förresten, det har jag glömt säga:-)
KRAM!!
Trackback