Vaddå tidigt ute???

Tösen fyller ju inte 3 förräns i september, men jag kan inte hålla mig utan har börjat kika lite på potientiella födelsedagspresenter. Min yngsta kusin har ett jättefint dockskåp som jag tyckte skulle passa Alida perfekt, det bästa av allt var att just den sorten inte var speciellt dyr. 
Kanske det är i tidigaste laget att köpa henne ett dockskskåp, men hon gillar att "plocka och pyssla" med mindre saker så det hade varit perfekt.
Älskar verkligen LitenKarins utbud av dockskåp, men de är nog lite i dyraste laget.
Så det får nog bli en billigare variant eller något ur Mickis utbud, Lundby, som man själv lekte med som liten, och som ju egentligen är minst lika bra.

 
                                       





Samtliga bilder: www.litenkarin.se

Barnrum

Har börjat fundera lite smått över hur  Alidas rum ska se ut när Knut flyttar in där. Tanken är att han ska flytta in där så fort han kan somna "för natten" ungefär samma tid som storasyrran.  Rummet ska vara så neutralt som möjligt så att det inte blir varken för "flickigt" eller pojkigt".  Har redan börjat med ett bestämt"färgtema",  Alla väggarna är vitmålade, men textilier och annat kommer att gå i både rosa & grönt då blir det nog lite mer unisex, är min tanke.
Har börjat kika runt på lite olika wallstickers ,alltså slags tapetbitar som man häftar upp på väggarna med en fuktad tvättsvamp, är urenkla att få bort sedan, om man inte har papperstapet förstås , för då rekommenderas det inte!
Hittade dessa fina från vimsadekor.se, det som avskräcker ett eventuellt köp är väl priset.






Samtliga bilder : www.vimsadekor.se

Tycker inte ni att figuerna i mitten är kusligt lika monsterfiguerna som prydde Meandi- tröjor för några kollektioner sedan?
Kollade även in Panduros utbud på Wallstickers och där är priserna mer humana, dessa blev mina favoriter:

                 




Samtliga bilder: www.panduro.se
Den nedersta väggordsdekoren  hade nog placerat sig fint i hallen. Vad tror ni, som varit hemma hos oss, skulle det passa fint i vår hall?



Spotify



Musiktjänsten  Spotify har nog inte lyckats undgå någon vid det här laget.,
En rar killkompis och mannen min bjöd in mig till denna superb. tjänst. Har tack vare  flitigt lyssnade  hittat nya , vitt skilda musikfavoriter såsom, Randy Crawford, Röyksopp,Diana Ross m.fl 
Det bästa av allt.... Det är gratis, det är lagligt!!!!!!

Salt & sill

I år firade vi  vår 7-åriga bröllopsdag med att gå ut och äta på restaurang Salt & sill på Klädesholmen.
Christian beställde sillplanka och åt sill så det stod härliga till. jag nöjde mig med Kungsflundra med Saffranskokt potatis / smörad bouillabaisse fond / brässerad fänkål / rouillesmör / torkade primörtomater.


 


     








Till dessert beställde jag: Vit choklad Bavaroise
Tjörn jordgubbar / italiensk maräng / citronkräm

Christian mumsade på : Crème Brûlée
Klassisk Crème Brûlée / råsocker / bär






 


Midsommarhelgen i bilder

              


Midsommarlunch med  sill, färskpotatis, gräddfil, & nubbe



Även i år behövde midsommarstången viss stöttning, men den såg ändå ut som lutande tornet i Pisa, men vad gör det??? roligt hade vi och barnen iallafall!

    



Välförtjänt fika&godispaus efteråt!

Efter firandet på askerön fortsatte firandet med födelsedagsfirande hos barnens morfar, som passade på att fylla år på självaste midsommarafton. Där träffade vi  bland andra"gamlemoster" & "gamlemorbror". Knut trivdes mycket bra i "gamlemoster" A-L:s  famn.



På midsommardagen passade jag Christian på att fira vår 7-åriga bröllopsdag en dag för tidigt då han prompt ville gå på rockkonsert och trängas med massvis av andra rockälskare på Ullevi, den dagen. Men det gick ju bra ändå.  Vi brukar fira våra bröllopsdagar med att gå ut och äta en god middag på restaurang.  I år ville vi pröva ångot lokalt för Tjörn så lotten föll på  Salt & Sill på Klädesholmen.
Kan inte annat än rekommendera å det varmaste, superb, mat, fantastisk service och underbar utsikt!!!!!

    

På söndagen när Christian passade på att roa sig till AC/DC, var vi andra iväg på 7-årskalas till goá lilla kusin A.
Gott fika i form av rabarber&jordgubbspaj smakade gott!

    

Goaste kusin A med Knut, full fart på stutsmattan....


Köttbullar/ Pannbiffar i ugn

Häromveckan när det var extrapris på köttfärs passade jag på att köpa en rejäl sats, väl hemma gjordfe jag en storsats köttbullar/pannbiffar som jag stekte i ugnen. Det  funkade mycket bra när man skulle göra  en sådan stor sats.
Grundreceptet finns i Vår kokbok men här komme det ifall ni inte skulle ha den boken i kokbokshyllan,  Jag dubblade ingredienseran då jag gjorde på dubbel sats köttfärs.

Köttbullar/pannbiffar i ugn

ugnstemp 250 grader

Ingredienser:
ca. 400g köttfärs
4 msk osötat ströbröd
1 msk potatismjöl
1 1/2 dl mjölk eller vatten
1 1/2 tsk salt
1 ägg
1 1/2 krm svart- eller -vitpeppar
ca. 1 msk råriven gul lök( jag valde att utesluta den)

Blanda ströbröd, potatismjöl och vätskan i en bunke. Låt svälla i ca.10 minuter. Lägg i färs salt och valfri peppar och blanda, rör sedan ner ägget och blanda till en smidig smet.
Forma sedan pannbiffar eller köttbullar och lägg dessa på en smörad, bakpappersklädd ugnsplåt.  Stek i ugnen i ca. 8-10 minuter beroende på ugnstyp.



GLAD MIDSOMMAR!!!!!!



Själva tänker vi ta det "piano" i år och sett till att bli bortbjudna i dubbel bemärkelse, först sillunch hos grannarna  med tillhörande dans kring stången, sedan hem och fira paps/savärfar/morfar som även passar på att fylla år denna dag.
Återkommer med mer bilder inom kort!

Gla Midsommar alla, önskar

Familjen J

Chokladcrisp



Call me crazy, men idag var jag såå gottesugen på chokladcrisp! I vår familj är det något som finns på gottebordet i Juletider, men idag så här före Midsommarafton tyckte jag det passade ypperligt att baka tillsammans med Alida, som även hjälpte till att "slicka skålen" efteråt!
Här kommer receptet!

Chokladcrisp, ca. 40 stycken

Ingredienser:
100 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl sirap
4 msk kakaopulver
1 dl kokos
2-3 dl cornflakes

Blanda samman smör/margarin, socker, sirap & kakao i en kastrull,låt det koka ihop till en massa under omrörning. Ta Kastrullen från plattan och rör  nerkokos & cornflakes.
Klicka ut på bakplåtspapper och låt svalna,
Lägg över i burk med tätslutande lock och ställ in i kylen.
Njuuut!!!!!!!



 


Doptårtor



Chokladsockerkaka, med chokladsmörkräm mellan bottnarna samt  ovanpå. Receptet kommer snart!!!!



På kakfatet, överst, syltkakor, mellan fruktmuffins, nederst kärleksmums

Dopsöndag

Idag döptes vår lilla skatt, Knut i Valla Kyrka. Broder/svåger/farbror Daniel & Syster/svägerska/moster Gita valde vi till Knuts faddrar.  Det var dubbeldop i Valla denna dag, en gammal bekant  till mig och kompis till min kusin döpte sin dotter där  samtidigt idag.


Dags för dopakten...

Till skillnad från Alidas "mastodont"-dopkalas valde vi att ta det lite piano med efterföljande doplunch hemma hos oss tillsammans med våra föräldrar, syskon, några av deras respektive, samt Christians farmor och min morfar.
Totalt  blev vi ändå sammanlagt 18 pers, så pyttelitet blev det inte, men betydligt färre än på Alidas dop.
Vi bjöd på hemmagjord smörgåstårta, kakor och en chokladtårta till efterrätt.

                             
Knut , Christian, Johannes,nydöpt, dopföljet utanför kyrkan vid en gammal askeröbos grav  

                  
Min morfar  Knut med sin namne ,Christians farmor Greta med  två "Knutar" i varierande storlekar

                      
Alida är förste presentöppnare, huvudföremålet sussar sött, Farbror Eric myser med Knut

Efter kalaset var vi lite sugna på att ge oss ut på en liten båtutflykt , men väl framme vid bryggan, insåg vi hur mycket det blåste att vi inte ville tamed barnen ut när det blåste så, så det fick bli lite picknickfika & lek på stranden istället, men det uppskattades av Alida ändå.
Nu är det sen söndag kväll så jag önskar alla läsare en skön vecka!!!!

Lek på stranden

I bakartagen..........

  








Moccarutor, kokosrutor,Fifirutor, chokladrutor,Kärleksmums....
Kärt barn har många namn i Leila´s "A piece of cake"  kallas de för Kärleksmums, kanske inte helt utan anledning då dessa kakor som  bakas i långpanna är himmelskt och kärleksfullt goda, men med en lite vuxnare smak en de "vanliga"

Här kommer receptet:

Kärleksmums ( 1 långpanna)

Ingredienser:
5  ekologiska ägg
4 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
5 msk kakao
2 dl vatten
300g smör
200 g  grovt hackad knäckchoklad eller mörk kvalitétschoklad 70%

Chokladglasyr:
2dl vispgrädde
2 msk espressokaffe
200g finhackad mörk kvalitétschoklad 70%
2dl kokos

Sätt ugnen på 200 grader  & smält smöret. Börja med att vispa ägg och socker vitt & pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål/bunke och vänd försiktigt ner i äggvispet och tillsätt sedan vattnet & smöret.
Klä en långpanna 40*35cm med bakplåtspapper och häll i smeten.
Hacka chokladen grovt och stick ner bitarna i smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 10-15 minuter, prova med en sticka , den får gäran vara lite kladdig.
Låt svalna.
Koka upp vispgrädden till glasyren, häll i espressokaffet och låt svalna något,häll i  finhackad choklad och glasera kakan, strö över kokos, skär kakan i rutor.


Kan verkligen rekommendera Leila´s bok "A piece of cake" som jag ofta envisas med att nämna i baksammanhang. Har även för första gången i mitt liv lyckats med småkakor ochså,tack vare hennes suveräna recept som jag med glädje delar med mig av.


Farmors spröda småkakor
(Syltkakor)
50 kakor
Ingredienser:
5 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 1/2 dl florsocker
300g kallt smör
1/2 1 msk kallt vatten
Smaksättning:
1dl sylt av valfri sort ( i originalreceptet ska det vara lingonsylt, men jag tog jordgubbssylt,mycket godare!)
Blanda alla mjölsorterna och florsockret i en bunke. Tärna i smöret och nyp ihop till en deg, kånda inte för mycket, ska precis hållas samman.
Lägg degen i en plastpåse och låt stå i kylen i minst en timme innan du bkar kakorna.
Rulla degen till små bollar och platta sedan ut dem på en bakpappersklädd plåt. Tryck en grop med fingret i varje kaka och fyll med sylt.
Grädda kakoran i mitten av ugnen i ca. 10 minuter  i 175 grader tills de fått en ljus färg.

                          



Passade även på att göra en laddning muffins ochså.
Här kommer även det receptet för den som orkar läsa!
Det är hämtart ur "Sju sorters kakor", men med lite "småjusteringar" från min sida.




Muffins med frukt
ca. 20 stycken ,ugnstemp 200grader

Ingredienser:
125g smör
2 dl socker
2 ägg
3 msk hackade syltade apelsinskal
1dl russin (jag uteslöt dom dock!)
4 1/2 dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1 1/2 dl grädde eller mjölk

Garnering:
1 pkt gröna eller röda coctailbär.

Sätt ugnen på 200 grader,Ställ muffinsformarna på en ugnsplåt.
Rör smör och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör ner sedan detta lite i taget omväxlande med vätskan  i äggvispet.
Häll smeten i formarna, stick ner ett coctailbär i varje muffin och grädda i  ca. 15-20 minuter.


Chokladsås

Måste bara dela med mig av ett mycket  bra recept på chokladsås som är hämtat ur Leila´s bok "A piece of cake"
Sååå mycket godare än köpesås!

Bild:www.saltpeppar.se

Jag serverade den i helgens dessert, Maränsgviss.

Chokladsås

( En liten kanna, ca. 4 portioner)

1dl  kakao av god kvalité
2 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1 msk matolja

Blanda kakao,strösocker, vatten och låt koka i ca. 3 minuter. Häll i matoljan  och låt såsen svalna eller servera såsen varm.


Doppresenter

Sitter och surfade runt efter potentiella doppresenter åt Knut. Eftersom vi kommer ha ett litet dop till skillnad från Aldias mastodontdop, så kommer Knut ju inte få lika många presenter . Inte för att han bryr sig nu, det är väl meset jag som mamma som vill att det ska vara rättvist.
Hursomhelst hittade den helt underbara shopen Blå elefant, de hade verkligen grejor att to die for, Eller vad sägs om dessa?



        
Bilder: www.blaelefant.se


Jippie jag vann!!!

 Bild:  blogg.aftonbladet.se


 

Har varit på jakt efter det här väggordet/träbokstäverna hur länge som helst nu. Hittade  dock ett liknande på Hagahem
, men jag tyckte då att de  var lite väl dyra  för min plånbok så jag kollade in Tradera och där fanns det , till avservärt billigare penning! Lade ett bud och VANN!!!!


 


Middagstips inför helgen

Flygande Jakob - Jättesmarrig kycklinggratäng, servera med kokt ris & sallad!!!


4 portioner
Ingredienser:

1 grillad kyckling eller 4 stora kycklingfiléer
3 st. bananer
1 paket bacon
3 dl grädde, (i originslreceptet står det vispgrädde men jsg brukar ta matlagningsgrädde)
3 msk chilisås
italiensk salladskrydda
jordnötter (valfritt)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, skär baconen i småbitar & stek.
 Dela den grillade kycklingen i små bitar, strimla kycklingfiléerna(om du använder det) och stek dem. Smörj en eldfast form och lägg i kyckling, bacon, skiva bananerna & lägg i dem med. Strö över jordnötterna
Vispa ihop grädden, chilisåsen  och blanda i salladskryddan.  Häll över kycklingen,bananerna och baconbitarna i formen . In ugnen  i ca. 15 minuter.
Servera med kokt ris & en god grönssallad!!!





Nyklippt

Äntligen kom vi oss iväg för att "rensa barret" dvs. klippa håret. Båda familjens damer vari akut behov av detta.
När vi kom hem och jag letade fram kameran för ett bildligt bevis,  fick det bli ett foto i farten.

Nyklippt Alida

Lat söndag ( Mors dag )


 

Vid lunchtid bar det av till Stillingsön för att uppvakta en annan mamma &  även numera tvåfaldigt mormor.
Vi bjöds på supergoda laxpaket från grillen och en smarrig  rulltårtsskapelsetårta (vet inte hur jag ska förklara), men god var den!

Alida mumsar jordgubbar

                                 
Mormors tös        

                          
När vi kom hem fortsatte vi på "slappartemat, se bilden nedan!       
Sedan  fick Christian ett "ryck" och planteradet ut sin pumpaodling,  han fick god hjälp av sin dotter. 


Större delen av familjen i förra årets födelsedagspresent till Christian


Alida  ser över pappas snart färdiga odling

Ha en fortsatt skön vecka, alla, snart är det fredag igen!


Middagstips

Idag lagade jag en smarrig Salsa-gryta till middag, så enkel och såå himlans smarrigt , tyckte även mannen & dottern.
Här kommer receptet, kommer från  arla.se., men jag har ändrade lite efter eget tycke och smak så detta är "min" version:


Salsagryta  ( 4 portioner)

Ingredienser:

400g färsk skinka eller bog
ca. 400g frysta eller färska wokgrönsaker, eller gör som jag; 1 gul & en röd paprika samt en scharlottenlök samt 1 burk champinjoner
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
1 msk kinesisk soya
4 msk tacosås valfri styrka, jag tog mild
matyoghurt
Salt & Peppar

Gör så här: Skär köttet i tunna strimlor, fräs detta i en stekgryta, ta upp köttet och fräs hackade paprikor, scharlottenlök och champinjoner. Häll på grädden och soyan. Låt puttra i några minuter, rör sedan ner tacosåsen, smaka av med salt & peppar.
Servera med kokt ris, matyoghurt och en grönssallad.


RSS 2.0